Składniki :
- 2 kapusty pak choi poszatkowane w drobniejsze kawałki
- 2l drobiowego rosołu przecedzonego
- mąka kukurydziana do lekkiego zagęszczenia zupy
- 1 czerwona papryka pokrojona w drobne paski
- 1 świeże chili posiekane w krążki
- pół szklanki pędów bambusa
- pół piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie paseczki, przyprawionej sosem sojowym, przeciśniętymi 3 ząbkami czosnku i płatkami chili i wysmażonej na oleju kokosowym na rumiano
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wytrawnego sherry
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu teriyaki
Wykonanie :
Rosół podgrzać by zaczął wrzeć i wrzucić poszatkowaną kapustę, przygotowanego wcześniej kurczaka, wszystkie sosy, sherry, ocet i cukier. Gotować 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać bambusa i słodka paprykę i chili. Gotować kolejne 10 minut. Sprawdzić smak zupy, doprawić w razie potrzeby i lekko zagęścić. Zupę podawać z ryżem lub samodzielnie.