Składniki :

  • 2 kapusty pak choi poszatkowane w drobniejsze kawałki
  • 2l drobiowego rosołu przecedzonego
  • mąka kukurydziana do lekkiego zagęszczenia zupy
  • 1 czerwona papryka pokrojona w drobne paski
  • 1 świeże chili posiekane w krążki
  • pół szklanki pędów bambusa
  • pół piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie paseczki, przyprawionej sosem sojowym, przeciśniętymi 3 ząbkami czosnku i płatkami chili i wysmażonej na oleju kokosowym na rumiano
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki

Wykonanie :

Rosół podgrzać by zaczął wrzeć i wrzucić poszatkowaną kapustę, przygotowanego wcześniej kurczaka, wszystkie sosy, sherry, ocet i cukier. Gotować 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać bambusa i słodka paprykę i chili. Gotować kolejne 10 minut. Sprawdzić smak zupy, doprawić w razie potrzeby i lekko zagęścić. Zupę podawać z ryżem lub samodzielnie.