Składniki :

  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 200 g mielonej cielęciny
  • 100 g surowej białej kiełbasy
  • 1 jajko
  • łyżka słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2,5 l rosołu wołowego
  • 1 marchewka
  • makaron [dowolny byle w miarę krótki i drobny]
  • sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa

Wykonanie :
Mięsa wymieszać ze sobą dokładnie, dodać jajko, posiekaną natkę i szczypiorek, śmietankę, przyprawy i tartą bułkę.
Rosół zagotować, dodać marchew pokrojoną w zapałki i gotować aż zmięknie.
Z masy mięsnej formować kluseczki i wrzucać do bulionu.
Gdy mięso będzie już ugotowane do zupy wrzucić makaron.
Podawać posypane pietruszką.