Składniki :
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
- 200 g mielonej cielęciny
- 100 g surowej białej kiełbasy
- 1 jajko
- łyżka słodkiej śmietanki
- 2 łyżki tartej bułki
- 2,5 l rosołu wołowego
- 1 marchewka
- makaron [dowolny byle w miarę krótki i drobny]
- sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa
Wykonanie :
Mięsa wymieszać ze sobą dokładnie, dodać jajko, posiekaną natkę i szczypiorek, śmietankę, przyprawy i tartą bułkę.
Rosół zagotować, dodać marchew pokrojoną w zapałki i gotować aż zmięknie.
Z masy mięsnej formować kluseczki i wrzucać do bulionu.
Gdy mięso będzie już ugotowane do zupy wrzucić makaron.
Podawać posypane pietruszką.