Składniki :
Na wywar :
- 1 kość wieprzowa z mięsem – wędzona
- 1 kość z mięsem – wieprzowa
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1 seler
- 2 pory
- 2 główki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
Na klopsiki :
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego i wołowego – zmieszanego
- 1/3 szklanki ryżu [surowego]
- 1 jajko
- sól, pieprz, ostra papryka, chili w płatkach, przyprawa do pilawu, przyprawa turecka, łyżka oleju z chili i ziołami, szczypta kolendry
Dodatki do zupy :
- 1 puszka pomidorów
- 3/4 szklanki ryżu
- 4 papryki – 2 czerwone, po jednej zielonej i żółtej
- główka czosnku
- pół szklanki natki pietruszki
- 1/3 szklanki koperku
- 1/3 szklanki liści selera korzeniowego
- 1/3 szklanki lubczyku
- sok z cytryny do doprawienia
- opcjonalnie : zamiast ryżu – ciecierzyca ze słoiczka
- sól, pieprz, przyprawa turecka i przyprawa do pilawu
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować wywar z kości i warzyw z przyprawami a następnie ugotowany wywar przecedzić przez sito. Do czystego wywaru dodać pomidory z puszki, zieleninę, czosnek, przyprawy, paprykę i gotować całość na średnim ogniu 30 minut. Następnie dodać wcześniej przygotowane klopsiki [rozmiar klopsików dowolny – mogą być małe – po 4 na porcję albo większe – po 2 na porcję lub nawet po jednym] i gotować na małym ogniu 15 minut co jakiś czas delikatnie mieszając by nie uszkodzić mięsa. Po tym czasie sprawdzić smak zupy, doprawić w razie konieczności a następnie dodać ryż. Gotować aż ryż będzie gotowy. Ponownie sprawdzić smak, doprawić sokiem cytrynowym by zupa była lekko kwaskowa. Opcjonalnie zamiast ryżu można dodać ciecierzycę.