Składniki :

Na wywar :

  • 1 kość wieprzowa z mięsem – wędzona
  • 1 kość z mięsem – wieprzowa
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 pory
  • 2 główki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe

Na klopsiki :

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego i wołowego – zmieszanego
  • 1/3 szklanki ryżu [surowego]
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, ostra papryka, chili w płatkach, przyprawa do pilawu, przyprawa turecka, łyżka oleju z chili i ziołami, szczypta kolendry

Dodatki do zupy :

  • 1 puszka pomidorów
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 4 papryki – 2 czerwone, po jednej zielonej i żółtej
  • główka czosnku
  • pół szklanki natki pietruszki
  • 1/3 szklanki koperku
  • 1/3 szklanki liści selera korzeniowego
  • 1/3 szklanki lubczyku
  • sok z cytryny do doprawienia
  • opcjonalnie : zamiast ryżu – ciecierzyca ze słoiczka
  • sól, pieprz, przyprawa turecka i przyprawa do pilawu

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przygotować wywar z kości i warzyw z przyprawami a następnie ugotowany wywar przecedzić przez sito. Do czystego wywaru dodać pomidory z puszki, zieleninę, czosnek, przyprawy, paprykę i gotować całość na średnim ogniu 30 minut. Następnie dodać wcześniej przygotowane klopsiki [rozmiar klopsików dowolny – mogą być małe – po 4 na porcję albo większe – po 2 na porcję lub nawet po jednym] i gotować na małym ogniu 15 minut co jakiś czas delikatnie mieszając by nie uszkodzić mięsa. Po tym czasie sprawdzić smak zupy, doprawić w razie konieczności a następnie dodać ryż. Gotować aż ryż będzie gotowy. Ponownie sprawdzić smak, doprawić sokiem cytrynowym by zupa była lekko kwaskowa. Opcjonalnie zamiast ryżu można dodać ciecierzycę.