Składniki :

  • 2 opakowania średniej wielkości krewetek
  • opakowanie mixu warzyw chińskich
  • 1 czerwona papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 por [biała część]
  • 1 cebula
  • 4 łyżki koperku
  • łyżka masła
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 opakowanie łososia wędzonego lub pstrąga łososiowego
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia zupy
  • ulubiony makaron lub ryż do podania
  • sól, chili w płatkach
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
  • sok z cytryny do doprawienia zupy

Wykonanie :

Na maśle z olejem kokosowym podsmażyć na złoto posiekaną cebulę z porem i czosnkiem. następnie dodać pasty i smażyć razem cały czas mieszając kilka chwil. Dodać resztę sosów i wrzucić krewetki. Smażyć razem cały czas mieszając aż krewetki zaczną lekko się kurczyć a następnie dodać pomidory z puszki. Zmniejszyć grzanie i dusić kilka chwil co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i chili, dodać koperek, posiekaną paprykę i warzywa chińskie i całość zalać wodą. Gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając od dna. Po 15 minutach sprawdzić smak, doprawić do smaku, zupę zagęścić, zagotować i dodać pokrojone kawałki łososia. Doprawić do smaku cytryną i podawać z makaronem lub ryżem. Zupa powinna być lekko ostrawa, kwaskowa i słodka.