Składniki :
- 2 opakowania średniej wielkości krewetek
- opakowanie mixu warzyw chińskich
- 1 czerwona papryka
- 6 ząbków czosnku
- 1 por [biała część]
- 1 cebula
- 4 łyżki koperku
- łyżka masła
- łyżeczka oleju kokosowego
- 1 opakowanie łososia wędzonego lub pstrąga łososiowego
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia zupy
- ulubiony makaron lub ryż do podania
- sól, chili w płatkach
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka pasty krewetkowej
- 1 łyżka pasty gochujang
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
- sok z cytryny do doprawienia zupy
Wykonanie :
Na maśle z olejem kokosowym podsmażyć na złoto posiekaną cebulę z porem i czosnkiem. następnie dodać pasty i smażyć razem cały czas mieszając kilka chwil. Dodać resztę sosów i wrzucić krewetki. Smażyć razem cały czas mieszając aż krewetki zaczną lekko się kurczyć a następnie dodać pomidory z puszki. Zmniejszyć grzanie i dusić kilka chwil co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i chili, dodać koperek, posiekaną paprykę i warzywa chińskie i całość zalać wodą. Gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając od dna. Po 15 minutach sprawdzić smak, doprawić do smaku, zupę zagęścić, zagotować i dodać pokrojone kawałki łososia. Doprawić do smaku cytryną i podawać z makaronem lub ryżem. Zupa powinna być lekko ostrawa, kwaskowa i słodka.
