Składniki :
- 10 krewetek tygrysich
- sok z jednej limonki
- wywar warzywny lub woda jako baza zupy
- szklanka białego wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku
- sól,pieprz,sos rybny,sos teryiaki,pół szklanki sosu ostro-słodkiego,cukier do smaku (1-2 łyżeczki)
- pęczek kolendry
- puszka mleczka kokosowego
- ryż ugotowany na sypko (ilość ryżu zależnie od ilości planowanych porcji)
- 1 zielona papryka
- kubek namoczonych i posiekanych grzybów shitake
- szczypiorek
- 2 szklanki zielonej fasolki
- pędy bambusa
- tofu (ilość wedle uznania-zależnie od ilości planowanych porcji)
- 2 płatki nori do sushi
Wykonanie :
Do wywaru dodać wino,przeciśnięty czosnek,obrane z pancerzy krewetki,sok z limonki,przyprawy i sosy,posiekaną w drobną kostkę paprykę,grzyby,fasolkę,bambusa i całość gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
Następnie dodać mleczko kokosowe,posiekaną zieleninę i pokrojone w duże kostki tofu.
Podgrzewać zupę na małym ogniu kilka minut.
Do miseczek włożyć porcję ryżu i porwane kawałki nori i zalewać gorącą zupą z krewetkami i tofu. Od razu podawać.