Składniki :

  • 10 krewetek tygrysich
  • sok z jednej limonki
  • wywar warzywny lub woda jako baza zupy
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • sól,pieprz,sos rybny,sos teryiaki,pół szklanki sosu ostro-słodkiego,cukier do smaku (1-2 łyżeczki)
  • pęczek kolendry
  • puszka mleczka kokosowego
  • ryż ugotowany na sypko (ilość ryżu zależnie od ilości planowanych porcji)
  • 1 zielona papryka
  • kubek namoczonych i posiekanych grzybów shitake
  • szczypiorek
  • 2 szklanki zielonej fasolki
  • pędy bambusa
  • tofu (ilość wedle uznania-zależnie od ilości planowanych porcji)
  • 2 płatki nori do sushi

Wykonanie :

Do wywaru dodać wino,przeciśnięty czosnek,obrane z pancerzy krewetki,sok z limonki,przyprawy i sosy,posiekaną w drobną kostkę paprykę,grzyby,fasolkę,bambusa i całość gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
Następnie dodać mleczko kokosowe,posiekaną zieleninę i pokrojone w duże kostki tofu.
Podgrzewać zupę na małym ogniu kilka minut.
Do miseczek włożyć porcję ryżu i porwane kawałki nori i zalewać gorącą zupą z krewetkami i tofu. Od razu podawać.