Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka groszku
  • 3l rosołu na skrzydełkach [gotowanego klasycznie z przyprawami i warzywami]
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 1 marchewka z rosołu
  • seler z rosołu
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego, pomidorowa przyprawa do kurczaka
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka masła

Wykonanie :

Do przecedzonego rosołu podgrzewającego się na wolnym ogniu dodać groszek, pokrojoną marchewkę i selera w kostki, pomidory z puszki, wino i gotować kilka minut. W tym czasie na maśle wysmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pokrojonego kurczaka, pieczarki, wszystkie przyprawy i gdy kurczak będzie zrumieniony dodać do rosołu. Gotować 15 minut na wolnym ogniu a następnie sprawdzić smak, doprawić do smaku a następnie dokwaśnić sokiem cytrynowym wedle gustu. Na koniec zupę lekko zagęścić.