Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 10 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka groszku
- 3l rosołu na skrzydełkach [gotowanego klasycznie z przyprawami i warzywami]
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 1 marchewka z rosołu
- seler z rosołu
- szklanka białego wytrawnego wina
- mąka do zagęszczenia zupy
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego, pomidorowa przyprawa do kurczaka
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka masła
Wykonanie :
Do przecedzonego rosołu podgrzewającego się na wolnym ogniu dodać groszek, pokrojoną marchewkę i selera w kostki, pomidory z puszki, wino i gotować kilka minut. W tym czasie na maśle wysmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pokrojonego kurczaka, pieczarki, wszystkie przyprawy i gdy kurczak będzie zrumieniony dodać do rosołu. Gotować 15 minut na wolnym ogniu a następnie sprawdzić smak, doprawić do smaku a następnie dokwaśnić sokiem cytrynowym wedle gustu. Na koniec zupę lekko zagęścić.