Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • pól szklanki mieszanki warzywnej chińskiej
  • 2l rosołu drobiowego lub bulionu chińskiego
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • mała kapusta pekińska

Marynata do mięsa :

  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • czubata łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżka sosu ostrygowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju kokosowego

Wykonanie :

Na początku należy wymieszać składniki marynaty i dodać je do pokrojonego w kostkę lub paski kurczaka. Marynować 2h. Kapustę pekińską pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na oleju razem z warzywami chińskimi. Dodać kurczaka i smażyć całość razem na rumiano. Rosół podgrzać i dodać kurczaka z warzywami. Gotować razem 10 minut. Dodać makaron, gotować 3 minuty, sprawdzić smak, doprawić zupę w razie konieczności i od razu podawać.