Składniki :

  • – 150 – 200 g piersi z kurczaka
  • – 1 łyżka oleju sezamowego lub zwykłego
  • – 50 g suszonych grzybów mun, namoczonych w ciepłej wodzie przez 15 minut i pokrojonych w 0,5 cm paseczki
  • – 700 – 800 ml rosołu z kurczaka (dobrze przyprawionego)
  • – 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • – 1 plasterek korzenia imbiru
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Piersi pokroić w kostkę. W woku rozgrzac olej i smażyć kurczaka do zrumienienia, mieszając. Zdjąć z patelni i odcedzić z oleju. Do garnka włożyć grzyby i gotować 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjąć z garnka i dobrze odcedzić. Do garnka włożyć grzyby i wlać rosół (przecedzony). Dodać kurczaka, sos sojowy, imbir, sól i pieprz. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić 15 minut. Przed podaniem zupy wyjąć z niej imbirowy plasterek. Zamiast piersi z kurczaka można też użyć piersi z indyka.