Składniki :

  • 2l ugotowanego klasycznego rosołu drobiowego na skrzydełkach z dodatkiem 10 ząbków czosnku, 2 papryczek chili, laską trawy cytrynowej, soku z 1 limonki – rosół należy przecedzić
  • świeża kolendra
  • 1 świeże posiekane chili do podania
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 szklanki grzybów shiitake
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • sól
  • opakowanie makaronu ryżowego lub ryż do podania

Wykonanie :

Na początku należy przecedzony rosół podgrzać, dodać grzyby i gotować tak długo aż grzyby będą miękkie. Dodać mleko kokosowe i gotować na wolnym ogniu. Mięso pokroić w plasterki, przyprawić wszystkimi sosami [sojowym,rybnym,hoisin], wysmażyć na oleju kokosowym i dodać do zupy. Sprawdzić smak, dodać sok z limonki w odpowiedniej dla naszego gustu ilości, dodać cukier, posiekana kolendrę, sól i gotować 5 minut. Ponownie sprawdzić smak czy nam odpowiada i podawać z makaronem lub ryżem oraz posiekanym chili.