Składniki :
- 2l ugotowanego klasycznego rosołu drobiowego na skrzydełkach z dodatkiem 10 ząbków czosnku, 2 papryczek chili, laską trawy cytrynowej, soku z 1 limonki – rosół należy przecedzić
- świeża kolendra
- 1 świeże posiekane chili do podania
- 1 pierś z kurczaka
- 2 szklanki grzybów shiitake
- puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sok z 1 limonki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu hoisin
- sól
- opakowanie makaronu ryżowego lub ryż do podania
Wykonanie :
Na początku należy przecedzony rosół podgrzać, dodać grzyby i gotować tak długo aż grzyby będą miękkie. Dodać mleko kokosowe i gotować na wolnym ogniu. Mięso pokroić w plasterki, przyprawić wszystkimi sosami [sojowym,rybnym,hoisin], wysmażyć na oleju kokosowym i dodać do zupy. Sprawdzić smak, dodać sok z limonki w odpowiedniej dla naszego gustu ilości, dodać cukier, posiekana kolendrę, sól i gotować 5 minut. Ponownie sprawdzić smak czy nam odpowiada i podawać z makaronem lub ryżem oraz posiekanym chili.