Składniki :

  • 2l rosołu drobiowego klasycznego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i przyprawiona solą, pieprzem, 1 łyżką czerwonej pasty curry
  • 1 opakowanie średniej wielkości krewetek
  • 1 opakowanie małych krewetek [koktajlowych]
  • 1 świeże chili
  • pęczek kolendry
  • puszka kiełków fasoli mung
  • ryż jaśminowy do podania
  • szklanka grzybów mun
  • sól, pieprz
  • po 3 łyżki sosów : sojowego, rybnego, ostrygowego
  • olej kokosowy
  • łyżka masła
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku

Wykonanie :

Na maśle z oleju kokosowym wysmażyć razem kurczaka i krewetki z dodatkiem czosnku, sosów i posiekanego chili. Rosół zagotować, dodać mleczko kokosowe i usmażone krewetki z kurczakiem razem ze wszystkimi sosami z patelni. Całość gotować na małym ogniu. Dodać grzyby, kiełki, posiekaną kolendrę i gotować 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i od razu podawać z ryżem.