Składniki :

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 szklanki kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 2l bulionu drobiowego – domowego rosołu
  • grzanki czosnkowe do podania
  • koperek
  • szczypiorek
  • łyżka majeranku
  • szklanka śmietany 18%
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
  • kawałek piersi z indyka (odpowiednik wagowy piersi z kurczaka lub nieco więcej – wedle upodobań)

Wykonanie :

Do rosołu wrzucić warzywa, czosnek, przyprawy i gotować 20 minut aż warzywa zmiękną. Następnie na maśle usmażyć kurki z cebulą, przyprawić, dodać go gotującej się zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy razem z posiekanym koperkiem i majerankiem. Mięso pokroić, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć a następnie dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać posiekany szczypiorek i wcześniej zahartowaną śmietanę. Pogotować na małym ogniu 10 minut, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.