Składniki :
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 szklanki kurek
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 por
- 2l bulionu drobiowego – domowego rosołu
- grzanki czosnkowe do podania
- koperek
- szczypiorek
- łyżka majeranku
- szklanka śmietany 18%
- sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
- kawałek piersi z indyka (odpowiednik wagowy piersi z kurczaka lub nieco więcej – wedle upodobań)
Wykonanie :
Do rosołu wrzucić warzywa, czosnek, przyprawy i gotować 20 minut aż warzywa zmiękną. Następnie na maśle usmażyć kurki z cebulą, przyprawić, dodać go gotującej się zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy razem z posiekanym koperkiem i majerankiem. Mięso pokroić, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć a następnie dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać posiekany szczypiorek i wcześniej zahartowaną śmietanę. Pogotować na małym ogniu 10 minut, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.