Składniki :

Na wywar-rosół bazowy :

  • 2 udka z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 4 marchewki
  • 6 pietruszek
  • 1 seler
  • 2 pory
  • 3 łodygi trawy cytrynowej rozbitej
  • 2 główki czosnku
  • 1 duży płat kombu
  • 1 papryczka chili
  • 2 cm kawałek imbiru pokrojony w plasterki
  • 4 łyżki pasty miso

Dodatkowe składniki zupy :

  • obrane udka z kurczaka z gotowania rosołu
  • usmażona pierś z kurczaka w kawałkach [do mięsa : sól, pieprz, pasta curry, pasta krewetkowa]
  • pęczek świeżej kolendry
  • mąka ziemniaczana do lekkiego zagęszczenia zupy
  • opakowanie makaronu soba
  • 2 szklanki pokrojonych na połówki grzybków shiitake
  • pęczek szczypiorku do podania
  • uprażone 4 łyżki białego sezamu
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wina ryżowego

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy ugotować rosół ze wszystkich podanych składników a po ugotowaniu przecedzić bulion przez gęste sito. Mięso obrać z kości i podzielić na mniejsze kawałki do podania na koniec. W następnej kolejności przygotować pierś z kurczaka i również odłożyć na koniec do podania. Bulion posmakować, doprawić solą do smaku, sosem sojowym, winem, sokiem z limonki a następnie dodać grzybki i gotować aż grzyby będą miękkie. Na koniec dodać posiekaną kolendrę, szczypiorek, sezam, zupę lekko zagęścić mąką ziemniaczaną i podawać z ugotowanym makaronem soba, gotowanym i smażonym kurczakiem.