Składniki :
Na wywar-rosół bazowy :
- 2 udka z kurczaka
- sól, pieprz
- 4 marchewki
- 6 pietruszek
- 1 seler
- 2 pory
- 3 łodygi trawy cytrynowej rozbitej
- 2 główki czosnku
- 1 duży płat kombu
- 1 papryczka chili
- 2 cm kawałek imbiru pokrojony w plasterki
- 4 łyżki pasty miso
Dodatkowe składniki zupy :
- obrane udka z kurczaka z gotowania rosołu
- usmażona pierś z kurczaka w kawałkach [do mięsa : sól, pieprz, pasta curry, pasta krewetkowa]
- pęczek świeżej kolendry
- mąka ziemniaczana do lekkiego zagęszczenia zupy
- opakowanie makaronu soba
- 2 szklanki pokrojonych na połówki grzybków shiitake
- pęczek szczypiorku do podania
- uprażone 4 łyżki białego sezamu
- sok z 1 limonki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki wina ryżowego
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy ugotować rosół ze wszystkich podanych składników a po ugotowaniu przecedzić bulion przez gęste sito. Mięso obrać z kości i podzielić na mniejsze kawałki do podania na koniec. W następnej kolejności przygotować pierś z kurczaka i również odłożyć na koniec do podania. Bulion posmakować, doprawić solą do smaku, sosem sojowym, winem, sokiem z limonki a następnie dodać grzybki i gotować aż grzyby będą miękkie. Na koniec dodać posiekaną kolendrę, szczypiorek, sezam, zupę lekko zagęścić mąką ziemniaczaną i podawać z ugotowanym makaronem soba, gotowanym i smażonym kurczakiem.