Składniki :
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 1 mała marchewka
- 5 ząbków czosnku
- 3l rosołu drobiowego lub warzywnego
- 2 serki śmietankowe
- szklanka śmietanki 30%
- natka pietruszki
- koperek
- 3 ziemniaki
- tarty parmezan
- por
- szklanka białego wytrawnego wina
- sok cytrynowy do doprawienia
- sól, pieprz, chili w płatkach, czerwona słodka i ostra papryka, curry
- łyżka masła
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć posiekaną w kostkę cebulę, pora, ziemniaki i marchewkę. Rosół zagotować, dodać serki śmietankowe i podgrzewać całość na średnim ogniu. Dodać wino, usmażoną marchewkę z cebulą i porem, śmietankę 30% i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Mięso przyprawić czosnkiem i usmażyć na rumiano a następnie dodać do zupy. Gotować całość 10 minut, sprawdzić smak, doprawić, dokwaśnić cytryną, dodać zieleninę i po kilku minutach gotowania podawać porcje posypane parmezanem.