Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 mała marchewka
  • 5 ząbków czosnku
  • 3l rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 2 serki śmietankowe
  • szklanka śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 3 ziemniaki
  • tarty parmezan
  • por
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sok cytrynowy do doprawienia
  • sól, pieprz, chili w płatkach, czerwona słodka i ostra papryka, curry
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekaną w kostkę cebulę, pora, ziemniaki i marchewkę. Rosół zagotować, dodać serki śmietankowe i podgrzewać całość na średnim ogniu. Dodać wino, usmażoną marchewkę z cebulą i porem, śmietankę 30% i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Mięso przyprawić czosnkiem i usmażyć na rumiano a następnie dodać do zupy. Gotować całość 10 minut, sprawdzić smak, doprawić, dokwaśnić cytryną, dodać zieleninę i po kilku minutach gotowania podawać porcje posypane parmezanem.