Składniki :

  • szklanka średniej wielkości krewetek
  • szklanka małży
  • szklanka namoczonych grzybów mun
  • szklanka grzybów shitake
  • 2 czerwone papryki
  • puszka mleczka kokosowego
  • makaron ryżowy, sojowy lub inny ulubiony
  • pęczek kolendry
  • sól,pieprz,chili
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć z posiekanym czosnkiem i przyprawami owoce morza a następnie wrzucić do garnka. Zalać wodą [minimum 4l], dodać posiekane wcześniej na mniejsze kawałki grzyby mun i shitake, posiekaną w paski paprykę, połowę kolendry, ponownie przyprawić solą,pieprzem i chili i dodać pasty curry. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości wszystkich składników. Na koniec gotowania dodać do zupy mleczko kokosowe, chwilę razem pogotować i sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać z makaronem i posypane kolendrą.