• szklanka ugotowanego pęczaku
  • pół laski wędzonej kiełbasy posiekanej i wysmażonej na rumiano
  • pół laski kiełbasy chorizo drobno posiekanej
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, ostra wędzona papryka, tabasco do smaku, łyżka majeranku
  • główka czosnku posiekana i podsmażona
  • 1 cebula posiekana drobno i wysmażona na maśle na brązowo
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • puszka białej fasoli
  • pęczek natki pietruszki
  • kawałek wędzonego boczku drobno pokrojonego i wysmażonego z nadmiaru tłuszczu na rumiano
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 2 pory posiekane w plasterki i wysmażone na maśle

Zagotować 4l wody, dodać ziemniaki, sól, usmażone i pokrojone kiełbasy i przyprawy i gotować całość aż ziemniaki będą gotowe. Po tym czasie dodać pęczak, cebulę, fasolę, posiekaną natkę, boczek, groszek, czosnek i pory i gotować 30 minut na małym ogniu co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić i podawać.