Składniki :

  • – 100 g pędów bambusa, pokrojonych w zapałkę ( z puszki)
  • – kilka suszonych grzybów mun, namoczonych w ciepłej wodzie przez 15 minut
  • – 700 ml rosołu z kurczaka
  • – 1 łyżka octu winnego
  • – 2 łyżki sosu sojowego
  • – sól, pieprz
  • – 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej, rozrobionej z małą ilością wody
  • – 1 jajko
  • – świeży szczypiorek

Wykonanie :

Pędy bambusa odcedzić z wody, przepłukać przegotowaną gorącą wodą, odcedzić. Grzyby podgotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić, pokroić w paski. Rosół zagotować i dodać pędy bambusa, grzyby, ocet, sos sojowy. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut. Do zupy dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą i wszystko dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień. Jajko dobrze ubić. Zupę doprowadzić do wrzenia. Przelać jajko przez sitko nad garnkiem z zupą tak, aby całe znalazlo sie w zupie. Dodać szczypiorek.