Składniki :

  • 10-15 średniej wielkości krewetek [można dodać więcej i w dowolnym rozmiarze]
  • 0,5 kg szynki wieprzowej pokrojonej w bardzo cieniutkie małe plasterki [najlepiej się kroi mięso gdy jest lekko podmrożone i twarde]
  • sok z 1 cytryny
  • 7 skrzydełek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • główka czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3l bulionu z kurczaka lub wody
  • szczypiorek lub kolendra do podania
  • uprażony biały sezam do podania
  • makaron ryżowy do podania
  • puszka mleka kokosowego
  • 10 grzybków shiitake
  • pół szklanki pociętych cienko grzybków mun
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki lub pozostawionych w całości
  • 2 łyżki pasty z pamaryndowca
  • 1 czubata łyżka pasty krewetkowej
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • sól, chili, liście limonki kafir

Wykonanie :

Skrzydełka i pokrojone warzywa rosołowe [marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, cebula] dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oleju i solą a następnie upiec w piekarniku lub kombiwarze na rumiano. W tym czasie zagotować wodę lub bulion, dodać wszystkie grzyby, doprawić solą, chili, cytryną, sosami, pastami, dodać czosnek, paprykę i gotować na małym ogniu 10 minut. Następnie dodać pokrojone mięso i gotować 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać do zupy upieczone warzywa ze skrzydełkami i gotować całość dalej na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić zupę [powinna być kwaskowa], dodać mleko kokosowe, przygotowane krewetki i zmniejszyć grzanie na minimum. Podgrzewać całość jeszcze 3minuty. W tym czasie naszykować miseczki, włożyć do każdej porcję ugotowanego makaronu, posypać szczypiorkiem lub kolendrą, sezamem a następnie zalewać zupą.