Składniki :

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 duże czerwone cebule
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • mąka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub szklanka passaty pomidorowej
  • tymianek, oregano, sól, pieprz, curry, imbir, czerwona słodka papryka, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, chili
  • oliwa z oliwek

Wykonanie :

Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić solą, pieprzem, curry, papryką, dodać zioła i na koniec utrzeć mały kawałek świeżego imbiru [lub dodać imbir w proszku].
Smażyć kurczaka na oliwie kilka chwil po czym dodać posiekane w piórka papryki, cebule i drobno posiekany czosnek.
Smażyć wszystko 10 minut cały czas mieszając i ewentualnie podlewając małymi ilościami wody.
Gdy warzywa zmiękną a kurczak będzie usmażony dolać wodę [tyle, ile planujemy ugotować zupy ale nie mniej niż 1l], dodać przecier pomidorowy/passatę, ziela angielskie, liście laurowe, chili, sól, pieprz i gotować zupę na średnim ogniu 20 minut co jakiś czas ją mieszając.
Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze ją doprawić jeśli jest zbyt mało wyrazista i na koniec zagęścić zupę mąką.