Składniki :
- 1 cały seler naciowy posiekany i podsmażony na maśle z oliwą z dodatkiem posiekanej cebuli i 5 ząbkami czosnku oraz z dodatkiem soli i pieprzu
- 10 cienkich plasterków wędzonego boczku drobno posiekanych i wysmażonych
- parmezan do podania
- grzanki czosnkowe do podania
- 2l drobiowego rosołu
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 duże ziemniaki drobno posiekane
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- sok z połowy cytryny do doprawienia zupy
- 1 mała marchewka pokrojona w kostkę
- 1 por posiekany w plasterki
- szklanka białego wytrawnego wina
Wykonanie :
Do rosołu dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie a następnie zmiksować całość na gładko. Dodać ziela angielskie i liście laurowe, przygotowany wcześniej seler z cebulą i czosnkiem, wysmażony boczek, połowę natki, posiekaną marchewkę i pora oraz wino. Gotować około 20 minut na średnim ogniu. Sprawdzić smak zupy, doprawić do smaku, dodać resztę natki, doprawić sokiem cytrynowym i podawać z grzankami i parmezanem.