Składniki :

  • 1 cały seler naciowy posiekany i podsmażony na maśle z oliwą z dodatkiem posiekanej cebuli i 5 ząbkami czosnku oraz z dodatkiem soli i pieprzu
  • 10 cienkich plasterków wędzonego boczku drobno posiekanych i wysmażonych
  • parmezan do podania
  • grzanki czosnkowe do podania
  • 2l drobiowego rosołu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 duże ziemniaki drobno posiekane
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • sok z połowy cytryny do doprawienia zupy
  • 1 mała marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 por posiekany w plasterki
  • szklanka białego wytrawnego wina

Wykonanie :

Do rosołu dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie a następnie zmiksować całość na gładko. Dodać ziela angielskie i liście laurowe, przygotowany wcześniej seler z cebulą i czosnkiem, wysmażony boczek, połowę natki, posiekaną marchewkę i pora oraz wino. Gotować około 20 minut na średnim ogniu. Sprawdzić smak zupy, doprawić do smaku, dodać resztę natki, doprawić sokiem cytrynowym i podawać z grzankami i parmezanem.