Składniki :
- 2l rosołu drobiowego [ugotowanego na szybko z warzywami na skrzydełkach]
- tarty parmezan do podania
- 2 selery naciowe
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 2 czerwone papryki
- marchewka z gotowania rosołu
- 1 cebula
- zioła do smaku : majeranek, tymianek – po odrobinie by nie przesadzić z intensywnością
- sól, pieprz, chili w płatkach
- szklanka białego wytrawnego wina
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem a następnie dodać posiekanego na małe kawałki selera i paprykę. Smażyć chwilę razem by warzywa się podsmażyły i nieco zmiękły. Następnie dodać usmażone warzywa do rosołu razem z pomidorami, winem, przyprawami i ziołami, pokrojoną marchewką z gotowania rosołu i gotować na średnim ogniu całość 20 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać zupę posypaną parmezanem.