Składniki :

  • 2l rosołu drobiowego [ugotowanego na szybko z warzywami na skrzydełkach]
  • tarty parmezan do podania
  • 2 selery naciowe
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • marchewka z gotowania rosołu
  • 1 cebula
  • zioła do smaku : majeranek, tymianek – po odrobinie by nie przesadzić z intensywnością
  • sól, pieprz, chili w płatkach
  • szklanka białego wytrawnego wina

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem a następnie dodać posiekanego na małe kawałki selera i paprykę. Smażyć chwilę razem by warzywa się podsmażyły i nieco zmiękły. Następnie dodać usmażone warzywa do rosołu razem z pomidorami, winem, przyprawami i ziołami, pokrojoną marchewką z gotowania rosołu i gotować na średnim ogniu całość 20 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać zupę posypaną parmezanem.