Składniki :
- 1l soku pomidorowego w kartonie [najlepiej by był rzadki]
- słoik suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki do podania
- 2l odtłuszczonego bulionu drobiowego w wersji klasycznej lub bulionu warzywnego w wersji wege
- sól, pieprz, chili w płatkach
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie :
Na maśle z oliwą po suszonych pomidorach wysmażyć posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Dodać do gorącego bulionu razem z sokiem pomidorowym z kartonu, doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Sprawdzić smak, w razie potrzeby jeszcze doprawić i podawać z ryżem lub makaronem z natką pietruszki.
Dla urozmaicenia zupę można podać z białym sezamem lekko podprażonym na suchej patelni.