Składniki :

  • 1l soku pomidorowego w kartonie [najlepiej by był rzadki]
  • słoik suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki do podania
  • 2l odtłuszczonego bulionu drobiowego w wersji klasycznej lub bulionu warzywnego w wersji wege
  • sól, pieprz, chili w płatkach
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie :

Na maśle z oliwą po suszonych pomidorach wysmażyć posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Dodać do gorącego bulionu razem z sokiem pomidorowym z kartonu, doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Sprawdzić smak, w razie potrzeby jeszcze doprawić i podawać z ryżem lub makaronem z natką pietruszki.

Dla urozmaicenia zupę można podać z białym sezamem lekko podprażonym na suchej patelni.