Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 12 małych tortilli pokrojonych w paski
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- pęczek kolendry
- 4 dymki
- 2 świeże jalapeno
- sok z 2 cytryn
- 2l bulionu drobiowego
- 4 szklanki soku pomidorowego [dobry też będzie sok warzywny]
- łyżka masła
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
- 1 mozzarella
- puszka kukurydzy
- 1 awokado
Wykonanie :
Na rozgrzanym maśle wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, pokrojone pomidory, dymki, jalapeno, kukurydzę i awokado. Po kilku minutach smażenia dodać wszystko do podgrzanego rosołu, dolać sok pomidorowy [lub warzywny] i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Dodać posiekaną kolendrę, przyprawy, sok cytrynowy i gotować kolejne 15 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i dodać pokrojone tortille. Gotować aż tortille zmiękną a następnie od razu podawać z porwaną na włókna mozzarellą.