Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 12 małych tortilli pokrojonych w paski
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek kolendry
  • 4 dymki
  • 2 świeże jalapeno
  • sok z 2 cytryn
  • 2l bulionu drobiowego
  • 4 szklanki soku pomidorowego [dobry też będzie sok warzywny]
  • łyżka masła
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • 1 mozzarella
  • puszka kukurydzy
  • 1 awokado

Wykonanie :

Na rozgrzanym maśle wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, pokrojone pomidory, dymki, jalapeno, kukurydzę i awokado. Po kilku minutach smażenia dodać wszystko do podgrzanego rosołu, dolać sok pomidorowy [lub warzywny] i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Dodać posiekaną kolendrę, przyprawy, sok cytrynowy i gotować kolejne 15 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i dodać pokrojone tortille. Gotować aż tortille zmiękną a następnie od razu podawać z porwaną na włókna mozzarellą.