Składniki :

  • 0,7 kg chudej wołowiny pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2l bulionu chińskiego lub drobiowego rosołu
  • makaron ryżowy do podania
  • pędy bambusa
  • świeża kolendra
  • puszka mleka kokosowego
  • olej kokosowy
  • kiełki fasolki mung do podania

Marynata do mięsa :

  • 1 posiekana w prążki cebula
  • 5 przeciśniętych ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Mięso zamarynować i odstawić do marynowania najlepiej na całą noc. Do zagotowanego bulionu dodać pędy bambusa, posiekaną kolendrę, mleko kokosowe i całość gotować na wolnym ogniu. W tym czasie mięso usmażyć razem z całą marynatą na ostrym ogniu i dodać do zupy. Gotować razem 10 minut, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby do smaku i dodać makaron. Gdy makaron będzie gotowy od razu podawać z kiełkami.