Składniki :
- 0,7 kg chudej wołowiny pokrojonej w cienkie plasterki
- 2l bulionu chińskiego lub drobiowego rosołu
- makaron ryżowy do podania
- pędy bambusa
- świeża kolendra
- puszka mleka kokosowego
- olej kokosowy
- kiełki fasolki mung do podania
Marynata do mięsa :
- 1 posiekana w prążki cebula
- 5 przeciśniętych ząbków czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki sosu rybnego
- sól, pieprz
Wykonanie :
Mięso zamarynować i odstawić do marynowania najlepiej na całą noc. Do zagotowanego bulionu dodać pędy bambusa, posiekaną kolendrę, mleko kokosowe i całość gotować na wolnym ogniu. W tym czasie mięso usmażyć razem z całą marynatą na ostrym ogniu i dodać do zupy. Gotować razem 10 minut, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby do smaku i dodać makaron. Gdy makaron będzie gotowy od razu podawać z kiełkami.