Składniki :

  • duży kubek zielonej soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 mały seler
  • spore żeberka wieprzowe [najlepiej chude, z dużą ilością mięsa]
  • koperek
  • sól, pieprz, czubryca zielona i czerwona, liście laurowe, ziela angielskie
  • czubata łyżka masła
  • koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa/własny przecier pomidorowy
  • olej

Wykonanie :
Warzywa pokroić w drobną kostkę i na maśle z dodatkiem oleju usmażyć, dodać posiekany czosnek, posmażyć razem chwilę  po czym podlać wodą i dusić kilkanaście minut.
Żeberka zalać zimną wodą, gotować i szumować aż wywar będzie czysty [pomoże w tym czosnek dodany do wody podczas gotowania]
Gdy żeberka będą gotowe dodać wszystkie przyprawy, passatę pomidorową [lub inny przecier pomidorowy] koperek i warzywa razem z tłuszczem z patelni jaki został z ich smażenia.
Do zupy wsypać soczewicę i gotować całość razem do jej miękkości czyli jakieś 30 minut.
Do zupy można dodać ziemniaki.