Składniki :
- duży kubek zielonej soczewicy
- 2 średnie cebule
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 mały seler
- spore żeberka wieprzowe [najlepiej chude, z dużą ilością mięsa]
- koperek
- sól, pieprz, czubryca zielona i czerwona, liście laurowe, ziela angielskie
- czubata łyżka masła
- koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa/własny przecier pomidorowy
- olej
Wykonanie :
Warzywa pokroić w drobną kostkę i na maśle z dodatkiem oleju usmażyć, dodać posiekany czosnek, posmażyć razem chwilę po czym podlać wodą i dusić kilkanaście minut.
Żeberka zalać zimną wodą, gotować i szumować aż wywar będzie czysty [pomoże w tym czosnek dodany do wody podczas gotowania]
Gdy żeberka będą gotowe dodać wszystkie przyprawy, passatę pomidorową [lub inny przecier pomidorowy] koperek i warzywa razem z tłuszczem z patelni jaki został z ich smażenia.
Do zupy wsypać soczewicę i gotować całość razem do jej miękkości czyli jakieś 30 minut.
Do zupy można dodać ziemniaki.