Składniki :

  • 1 szklanka soczewicy zielonej namoczonej
  • 3l rosołu drobiowego
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 por
  • pół selera
  • 4 małe ziemniaki
  • 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka i curry
  • 4 grubsze plasterki boczku
  • natka pietruszki do podania
  • 0,5 kg piersi z indyka

Wykonanie :

Wszystkie warzywa pokroić w podobnie drobne kawałki a następnie na maśle z dodatkiem soli i soczewicy całość dobrze podsmażyć. Dodać pokrojonego indyka, całość smażyć razem aż mięso zacznie tracić surowość i dodać do gorącego rosołu. Gotować na małym ogniu z dodatkiem przypraw aż warzywa i soczewica będą miękkie. W tym czasie wysmażyć plastry boczku [tłuszcz wylać], pokroić w kostkę i dodać do gotującej się zupy. Gdy zupa będzie gotowa sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać z natką pietruszki.