Składniki :
- 1 szklanka soczewicy zielonej namoczonej
- 3l rosołu drobiowego
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 por
- pół selera
- 4 małe ziemniaki
- 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- łyżka masła
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka i curry
- 4 grubsze plasterki boczku
- natka pietruszki do podania
- 0,5 kg piersi z indyka
Wykonanie :
Wszystkie warzywa pokroić w podobnie drobne kawałki a następnie na maśle z dodatkiem soli i soczewicy całość dobrze podsmażyć. Dodać pokrojonego indyka, całość smażyć razem aż mięso zacznie tracić surowość i dodać do gorącego rosołu. Gotować na małym ogniu z dodatkiem przypraw aż warzywa i soczewica będą miękkie. W tym czasie wysmażyć plastry boczku [tłuszcz wylać], pokroić w kostkę i dodać do gotującej się zupy. Gdy zupa będzie gotowa sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać z natką pietruszki.