Składniki :
- -> 1kg skrzydełek z kurczaka
- -> 2 czerwone cebule
- -> 2 marchewki
- -> pół średniego selera
- -> seler naciowy
- -> masło
- -> mąka
- -> pęczek posiekanej natki pietruszki
- -> przyprawy : kminek,kolendra,imbir,chili,pieprz,sólsok z połowy cytryny
- -> 5 ząbków czosnku
- -> ryż
Wykonanie :
Skrzydełka zalać wodą,marchewkę i selery dodać do skrzydełek i gotować do miękkości skrzydełek na małym ogniu (szumować wywar i nie mieszać by był klarowny!). Gdy bulion będzie gotowy – przecedzić go. Cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Dodać mąkę i przyprawy. Dodać wywar. Gotować zupę na małym ogniu aż zgęstnieje. Mięso oddzielić od kości,drobno pokroić i dodać do zupy. Przyprawić do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soku cytrynowego i czosnku. Ryż nakładać do miseczek i zalewać zupą z kawałkami kurczaka.