Składniki :

  • 3 duże marchewki
  • 4 duże pietruszki
  • 2 pory
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 5 gałązek selera naciowego
  • 1 główka czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki koperku
  • 8 pałek z kurczaka
  • sól, pieprz, ostra papryka w płatkach, jarzynka, ziela angielskie, liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju

Wykonanie :

Wszystkie warzywa pokroić na takiej samej wielkości kostkę i usmażyć na maśle na rumiano z dodatkiem jarzynki i pieprzu z papryką. Mięso gotować krótko w osolonej wodzie, odszumować wywar i całość dodać do warzyw. Dolać dodatkowo wodę w ilości odpowiadającej planowaną ilość zupy a następnie dodać ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, koperek i gotować zupę na średnim ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Sprawdzić smak, doprawić i zaciągnąć wedle uznania mąką, śmietaną lub jogurtem.