Składniki :
- 3 duże marchewki
- 4 duże pietruszki
- 2 pory
- 1 mały seler korzeniowy
- 5 gałązek selera naciowego
- 1 główka czosnku
- 4 duże ziemniaki
- 4 łyżki koperku
- 8 pałek z kurczaka
- sól, pieprz, ostra papryka w płatkach, jarzynka, ziela angielskie, liście laurowe
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
Wykonanie :
Wszystkie warzywa pokroić na takiej samej wielkości kostkę i usmażyć na maśle na rumiano z dodatkiem jarzynki i pieprzu z papryką. Mięso gotować krótko w osolonej wodzie, odszumować wywar i całość dodać do warzyw. Dolać dodatkowo wodę w ilości odpowiadającej planowaną ilość zupy a następnie dodać ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, koperek i gotować zupę na średnim ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Sprawdzić smak, doprawić i zaciągnąć wedle uznania mąką, śmietaną lub jogurtem.