Składniki :

  • 8 ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę
  • 3l rosołu drobiowego [najlepszy niedzielny klasyczny rosół]
  • 1 cebula drobno posiekana i usmażona na złoto na maśle
  • 1 koper włoski pokrojony na 4 części, przyprawiony oliwą, przeciśniętym czosnkiem i solą z pieprzem
  • 0,3 kg chudego boczku wieprzowego pokrojonego w plasterki lub kostkę i wysmażonego na rumiano
  • 1 por pokrojony w krążki i upieczony razem z koprem włoskim
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do podania
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • bagietka czosnkowa do podania

Wykonanie :

Ziemniaki usmażyć na rumiano na oliwie z masłem a następnie razem z wcześniej usmażoną cebulą i boczkiem gotować na małym ogniu w rosole aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Koper włoski po upieczeniu pokroić na małe kawałki i dodać razem z upieczonym porem do zupy. Zupę gotować pod przykryciem kolejne 10 minut a następnie doprawić do smaku, dodać natkę i przeciśnięty czosnek. Podawać z bagietką czosnkową.