Składniki :

  • – 3 długie ogórki węże
  • – buliony : wołowy i drobiowy i warzywny zmieszane ze sobą razem w równych proporcjach (mogą być z kostki ale oczywiście najlepsze są swojej roboty np zamrożone)
  • – 2 łyżki masła
  • – 100ml słodkiej śmietany
  • – 100ml kwaśnej śmietany
  • – 1 duży pęczek koperku
  • – sok z cytryny
  • – sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku

Wykonanie :

Ogórki obrać i usunąć nasionka. Posiekać na kawałki 0,5 cm. Dusić ogórki na maśle aż będą szkliste. Dolać bulion i gotować kilkanaście minut. Śmietany ze sobą wymieszać, dodać do ogórków z bulionem, dodać posiekany koperek i gotować. Przyprawić do smaku wedle uznania.

Zupę można przetrzeć lub zmiksować na krem.