Składniki :

  • 6 ziemniaków
  • rosół warzywny lub drobiowy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • olej
  • masło
  • bułka
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Ziemniaki pokroić w grubą kostkę i wrzucić na patelnię z olejem i czubatą łyżką masła.
Smażyć aż ziemniaki zaczną się rozmiękać i rumienić.
Podlać bulionem i dusić 10 minut.
Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie przelać zawartość do garnka i uzupełnić resztą bulionu i dolać zagotowanej wody.
Na patelni po smażeniu ziemniaków podsmażyć posiekaną drobno cebulę i paprykę.
Na koniec smażenia warzyw dodać posiekany drobno czosnek, smażyć chwilę i dodać całość do zupy.
Szczypiorek posiekać drobno i dodać do całości razem z przyprawami.
Na koniec zaciągnąć zupę śmietaną.
Bułkę pokroić w grubą kostkę i na patelni po warzywach z dodatkiem masła zrumienić grzanki.
Zupę podawać z grzankami.