Składniki :
- 6 dużych ziemniaków drobno pokrojonych i ugotowanych w 2l drobiowego rosołu a następnie zmiksowanych na gładki krem
- natka pietruszki
- 2 opakowania łososia wędzonego albo pstrąga łososiowego
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 pory
- łyżka masła
- koperek
- sól, pieprz
Wykonanie :
Do kremu w razie potrzeby dodać bulionu jeśli jest zbyt gęsty. Dodać posiekana natkę i koperek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cebulę posiekać drobno z porem i razem z przeciśniętym czosnkiem wysmażyć na złoto na maśle. Dodać do kremu. Krem gotować na małym ogniu 20 minut, sprawdzić smak, doprawić i na koniec dodać podzielonego na małe kawałki łososia lub pstrąga. Podawać w porcjach kremu na wierzchu po kawałku ryby.