Składniki :

  • 6 dużych ziemniaków drobno pokrojonych i ugotowanych w 2l drobiowego rosołu a następnie zmiksowanych na gładki krem
  • natka pietruszki
  • 2 opakowania łososia wędzonego albo pstrąga łososiowego
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pory
  • łyżka masła
  • koperek
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Do kremu w razie potrzeby dodać bulionu jeśli jest zbyt gęsty. Dodać posiekana natkę i koperek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cebulę posiekać drobno z porem i razem z przeciśniętym czosnkiem wysmażyć na złoto na maśle. Dodać do kremu. Krem gotować na małym ogniu 20 minut, sprawdzić smak, doprawić i na koniec dodać podzielonego na małe kawałki łososia lub pstrąga. Podawać w porcjach kremu na wierzchu po kawałku ryby.