• słoiczek suszonych pomidorów + oliwa w której były przechowywane
  • 1 marchewka pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 pietruszka pokrojona tak jak marchew
  • 1 seler pokrojony jak marchew
  • 1 por posiekany drobno
  • 8 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 natka pietruszki
  • 1 cebula drobno posiekana i wysmażona na oliwie po suszonych pomidorach
  • 2 łyżki masła do podsmażenia warzyw
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mascarpone
  • 4l rosołu drobiowego

Na maśle podsmażyć pokrojone drobno marchewkę, pietruszkę, selera, pora, ziemniaki i dodać do rosołu razem z wysmażoną na oliwie cebulą. Pomidory suszone pokroić w paski lub kosteczkę i dodać do rosołu. Gotować całość 20 minut. Sprawdzić smak, doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki, majeranek, bazylię, mascarpone i gotować jeszcze około 10 minut. Sprawdzić ponownie smak, ewentualnie jeszcze doprawić i podawać.