Składniki :
- słoiczek suszonych pomidorów + oliwa w której były przechowywane
- 1 marchewka pokrojona w drobną kosteczkę
- 1 pietruszka pokrojona tak jak marchew
- 1 seler pokrojony jak marchew
- 1 por posiekany drobno
- 8 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 natka pietruszki
- 1 cebula drobno posiekana i wysmażona na oliwie po suszonych pomidorach
- 2 łyżki masła do podsmażenia warzyw
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- sól, pieprz
- 1 łyżka mascarpone
- 4l rosołu drobiowego
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć pokrojone drobno marchewkę, pietruszkę, selera, pora, ziemniaki i dodać do rosołu razem z wysmażoną na oliwie cebulą. Pomidory suszone pokroić w paski lub kosteczkę i dodać do rosołu. Gotować całość 20 minut. Sprawdzić smak, doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki, majeranek, bazylię, mascarpone i gotować jeszcze około 10 minut. Sprawdzić ponownie smak, ewentualnie jeszcze doprawić i podawać.