Składniki :

  • 3l wody,bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
  • włoszczyzna (2 pietruszki, kawałek selera, 1 mała marchewka,por – dodajemy w przypadku,gdy nie mamy rosołu i gotujemy zupę na bazie z wody.jeśli mamy rosół-gotowanie warzyw pomijamy)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 pęczki koperku
  • pęczek lubczyku
  • kawałek sera np. cheddar
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  •  grzanki do podania zupy (opcjonalnie)

Wykonanie :

Na początku należy zrobić ”pesto” ziołowe – zblendować pietruszkę,koperek,lubczyk z czosnkiem,oliwą (kilka łyżek),przyprawy i utarty wcześniej na tarce ser. Jeśli masa jest zbyt gęsta można ją rozcieńczyć rosołem.
Przygotowane pesto dodać do garnka z rosołem(bulionem/wywarem warzywnym) i mieszać za pomocą blendera. Sprawdzić smak,doprawić w razie konieczności i podawać z wcześniej podpieczonymi grzankami.