Składniki :
- 3l wody,bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
- włoszczyzna (2 pietruszki, kawałek selera, 1 mała marchewka,por – dodajemy w przypadku,gdy nie mamy rosołu i gotujemy zupę na bazie z wody.jeśli mamy rosół-gotowanie warzyw pomijamy)
- 4 ząbki czosnku
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 pęczki koperku
- pęczek lubczyku
- kawałek sera np. cheddar
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- grzanki do podania zupy (opcjonalnie)
Wykonanie :
Na początku należy zrobić ”pesto” ziołowe – zblendować pietruszkę,koperek,lubczyk z czosnkiem,oliwą (kilka łyżek),przyprawy i utarty wcześniej na tarce ser. Jeśli masa jest zbyt gęsta można ją rozcieńczyć rosołem.
Przygotowane pesto dodać do garnka z rosołem(bulionem/wywarem warzywnym) i mieszać za pomocą blendera. Sprawdzić smak,doprawić w razie konieczności i podawać z wcześniej podpieczonymi grzankami.