• 4l wody
  • 1 czubata łyżka Marmite [można zastąpić sosem sojowym i kostką rosołową]
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pierś z kurczaka
  • 0,5 kg pieczarek
  • łyżeczka masła
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • kilka świeżych liści lubczyku
  • warzywa na wywar – marchew, pietruszka, seler, por [po ugotowaniu marchew i pietruszkę pokroić w kostkę i odłożyć do dodania do zupy na koniec]

Do wody dodać Marmite, warzywa rosołowe i gotować aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie warzywa wyłowić a do wywaru dodać przyprawy, czosnek i gotować 30 minut. Wyłowić ziela i liście i dodać posiekaną natkę, lubczyk i koperek. Gotować 15 minut a następnie zblendować całość na gładki zielony krem. Dodać pokrojone podsmażone pieczarki i usmażonego na maśle kurczaka, zagotować całość, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i na koniec dodać pokrojone marchewki i pietruszki i ewentualnie zagęścić lekko zupę mąką. Podawać z makaronem lub solo.