Składniki :
- 500 ml maślanki
- woda do uzupełnienia (ilość wedle uznania ale nie więcej niż 3 szklanki)
- kiełbaska drobiowa, wiadomo, najlepsza własnej roboty (po jednej na osobę)
- jajka na twardo (po jednym na osobę)
- majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
- koperek
- maizena do zagęszczenia żurku
- 1 podsmażona na minimalnej ilości cebulka
- odrobina zakwasu na żurek ale bez osadu, tylko warstwa wierzchnia, płynna dla nadania smaku
Wykonanie :
Maślankę wlać do garnka, podgrzać na małym ogniu, dodać wodę, przyprawy, zakwas i gdy całość pogotuje się kilka minut dodać maizenę rozrobioną wodą i lekko zaciągnąć całość. Kiełbasę albo zostawić w całości i dodać do żurku do podgrzania albo pokroić w plasterki i podsmażyć bez tłuszczu. Kiełbasę i podsmażoną cebulkę dodać do zupy, dodać koperek i gotować całość 10 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać z jajkami.