Składniki :

  • 500 ml maślanki
  • woda do uzupełnienia (ilość wedle uznania ale nie więcej niż 3 szklanki)
  • kiełbaska drobiowa, wiadomo, najlepsza własnej roboty (po jednej na osobę)
  • jajka na twardo (po jednym na osobę)
  • majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
  • koperek
  • maizena do zagęszczenia żurku
  • 1 podsmażona na minimalnej ilości cebulka
  • odrobina zakwasu na żurek ale bez osadu, tylko warstwa wierzchnia, płynna dla nadania smaku

Wykonanie :

Maślankę wlać do garnka, podgrzać na małym ogniu, dodać wodę, przyprawy, zakwas i gdy całość pogotuje się kilka minut dodać maizenę rozrobioną wodą i lekko zaciągnąć całość. Kiełbasę albo zostawić w całości i dodać do żurku do podgrzania albo pokroić w plasterki i podsmażyć bez tłuszczu. Kiełbasę i podsmażoną cebulkę dodać do zupy, dodać koperek i gotować całość 10 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać z jajkami.