Składniki :
- 0,3 kg żołądków drobiowych
- butelka dobrego jakościowo żurku
- 1 cebula
- łyżka masła
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- 10 ząbków czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 skrzydełko indycze
- 2 marchewki
- 4 pietruszki
- 1 por
- 1 mały seler
- seler nać
- lubczyk
- mały kawałek dobrej jakościowo kiełbasy lub boczku
Wykonanie :
Na początku należy ugotować w 3l wody żołądki razem ze skrzydełkiem z indyka do całkowitej miękkości [2h gotowania minimum] z dodatkiem soli jednocześnie szumując wywar podczas gotowania. Mięso odłowić, wywar posmakować, doprawić solą i pieprzem, przecedzić na gęstym sicie a następnie dodać ziela angielskie, liście laurowe, pokrojony czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki, obranie marchewki, pietruszki, pora i selera, lubczyk, selera nać i gotować 30 minut. Po tym czasie wyłowić marchew, pietruszkę, selera i pora i dodać pokrojone w małe kawałki żołądki. Na maśle wysmażyć na złoto cebulę i razem z tłuszczem ze smażenia dodać do zupy. Kiełbasę lub boczek posiekać drobno i wysmażyć na chrupko i też dodać do zupy. Następnie dodać majeranek i żurek i gotować 10 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak na koniec gotowania, doprawić w razie konieczności a następnie podawać z grzankami czosnkowymi lub świeżym chlebem.