Składniki :

  • 0,3 kg żołądków drobiowych
  • butelka dobrego jakościowo żurku
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • 10 ząbków czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 skrzydełko indycze
  • 2 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 1 por
  • 1 mały seler
  • seler nać
  • lubczyk
  • mały kawałek dobrej jakościowo kiełbasy lub boczku

Wykonanie :

Na początku należy ugotować w 3l wody żołądki razem ze skrzydełkiem z indyka do całkowitej miękkości [2h gotowania minimum] z dodatkiem soli jednocześnie szumując wywar podczas gotowania. Mięso odłowić, wywar posmakować, doprawić solą i pieprzem, przecedzić na gęstym sicie a następnie dodać ziela angielskie, liście laurowe, pokrojony czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki, obranie marchewki, pietruszki, pora i selera, lubczyk, selera nać i gotować 30 minut. Po tym czasie wyłowić marchew, pietruszkę, selera i pora i dodać pokrojone w małe kawałki żołądki. Na maśle wysmażyć na złoto cebulę i razem z tłuszczem ze smażenia dodać do zupy. Kiełbasę lub boczek posiekać drobno i wysmażyć na chrupko i też dodać do zupy. Następnie dodać majeranek i żurek i gotować 10 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak na koniec gotowania, doprawić w razie konieczności a następnie podawać z grzankami czosnkowymi lub świeżym chlebem.