Składniki :

  • 1 duży seler korzeniowy
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mała marchewka
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duży por – cała biała część i fragment zielonej
  • 1 biała duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • lubczyk świeży
  • łyżeczka masła
  • czubata łyżeczka świeżo utartego chrzanu lub więcej – można zastąpić chrzanem ze słoiczka
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól czosnkowa i warzywna, pieprz, przyprawa do żurku
  • szklanka żurku – tylko część płynna, bez mąki

Wykonanie :

Selera, pietruszkę, marchew i ziemniaki pokroić drobno, zalać rosołem drobiowym (mniej więcej 2 litrami) lub wodą, dodać sól, ziela angielskie, liście laurowe i lubczyk i gotować aż warzywa będą się rozpadać. Po tym czasie wyjąć przyprawy i lubczyk, całość zmiksować na krem. Dodać posiekaną natkę i majeranek i gotować na bardzo małym ogniu. Można podlać wodą jeśli krem jest zbyt gęsty. Cebulę, pora i czosnek pokroić drobno, usmażyć na łyżeczce masła, podlać odrobiną kremu i zblendować na gładko a następnie dodać do reszty kremu. Następnie krem doprawić przyprawą do żurku, ewentualnie jeszcze dosolić, dodać pieprz i szklankę zakwasu-żurku. Zagotować, dodać chrzan i ponownie zagotować. Sprawdzić smak i w razie potrzeby jeszcze doprawić lub dodać chrzanu.

Żurek można podawać z grzankami czosnkowymi.