Składniki :
- 1 duży seler korzeniowy
- 1 duża pietruszka
- 1 mała marchewka
- 2 duże ziemniaki
- 1 duży por – cała biała część i fragment zielonej
- 1 biała duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- majeranek
- lubczyk świeży
- łyżeczka masła
- czubata łyżeczka świeżo utartego chrzanu lub więcej – można zastąpić chrzanem ze słoiczka
- 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól czosnkowa i warzywna, pieprz, przyprawa do żurku
- szklanka żurku – tylko część płynna, bez mąki
Wykonanie :
Selera, pietruszkę, marchew i ziemniaki pokroić drobno, zalać rosołem drobiowym (mniej więcej 2 litrami) lub wodą, dodać sól, ziela angielskie, liście laurowe i lubczyk i gotować aż warzywa będą się rozpadać. Po tym czasie wyjąć przyprawy i lubczyk, całość zmiksować na krem. Dodać posiekaną natkę i majeranek i gotować na bardzo małym ogniu. Można podlać wodą jeśli krem jest zbyt gęsty. Cebulę, pora i czosnek pokroić drobno, usmażyć na łyżeczce masła, podlać odrobiną kremu i zblendować na gładko a następnie dodać do reszty kremu. Następnie krem doprawić przyprawą do żurku, ewentualnie jeszcze dosolić, dodać pieprz i szklankę zakwasu-żurku. Zagotować, dodać chrzan i ponownie zagotować. Sprawdzić smak i w razie potrzeby jeszcze doprawić lub dodać chrzanu.
Żurek można podawać z grzankami czosnkowymi.