Składniki :
- ugotowany wywar warzywno-mięsny – klasyczny jak na rosół drobiowy z przyprawami – 2l
- słoiczek dobrego ostrego chrzanu
- żurek w butelce lub zakwas domowy
- 7 ząbków czosnku
- kubek namoczonych suszonych grzybków
- czubata łyżka majeranku
- sól, pieprz
- 0,5 kg mielonej wołowiny na pulpety
- namoczona w rosole czerstwa bułka
- jajko
- mały kawałek boczku wędzonego drobno pokrojonego i wysmażonego na chrupko
- natka pietruszki do podania [opcjonalnie]
- 2 jajka na twardo
- 1 wysmażona cebula [najlepiej na tłuszczu wysmażonym z boczku]
- 2 surowe białe kiełbaski [opcjonalnie]
Wykonanie :
Do gotowego i odcedzonego z mięsa i warzyw wywaru dodać pół słoiczka chrzanu, namoczone grzybki razem z wodą z moczenia, posiekany czosnek, wysmażoną cebulę i boczek i całość gotować na małym ogniu 20 minut. Mięso zmieszać z odciśniętą bułką i przyprawami z jajkiem i wrzucać na wywar. Gotować aż mięso będzie gotowe. Dodać majeranek, dosolić i dopieprzyć w razie konieczności i na koniec dodać żurek. Gotować 10 minut. Następnie w gotowym żurku uparzyć białą kiełbasę i wyjąć [kiełbasę upiec w sosie cebulowym i podawać z piure ziemniaczanym jako drugie danie]. Żurek podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i posypać natką.