Składniki :
- 4 białe kiełbaski [najlepiej surowe, ewentualnie już parzone]
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- kubek suszonych grzybów [pociętych i namoczonych]
- butelka żurku lub prawdziwy zakwas
- majeranek, sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- ewentualnie chrzan
- 4 łyżki śmietany 12 %
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
Wykonanie :
Kiełbasę parzyć w wodzie z przyprawami [jeśli mamy surową].
Na maśle usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać przyprawy, majeranek, kiełbaski [już uparzone], warzywa, grzyby razem z wodą z moczenia a następnie dolać wody [mniej więcej tyle ile ma być żurku].
Gotować na bardzo małym ogniu [jak rosół- zupa ma tylko mrugać] pod przykryciem 1h.
Sprawdzić smak i miękkość warzyw a następnie po wymieszaniu śmietany z żurkiem [najlepiej i najwygodniej w słoiku] wlać całość do zupy.
Gotować na małym ogniu 30 minut co jakiś czas mieszając.
Ze względu na białą kiełbasę przez cały czas gotowania zupa powinna tylko mrugać by kiełbaski nie zrobiły się twarde.
Na sam koniec przed podaniem można dodać chrzan.