• szklanka ugotowanego pęczaku
  • zakwas na żurek
  • 1 duża cebula wysmażona na brązowo
  • kilka ząbków czosnku lekko podsmażonych
  • sól, pieprz, majeranek, ziela angielskie, liście laurowe
  • kiełbasa biała surowa [lub wędzona uparzona klasyczna]
  • mały kawałek wędzonego boczku drobno posiekanego i wysmażonego na rumiano
  • 2 ugotowane jajka na twardo
  • warzywa na wywar – marchew, pietruszka, seler, por
  • chrzan do podania
  • pół szklanki suszonych grzybków ugotowanych [wodę z gotowania grzybów dodać do żurku]

Zagotować 2l wody, dodać warzywa rosołowe i gotować do miękkości warzyw. Warzywa odłowić a do wywaru dolać kolejne 2l wody, dodać przyprawy, pogotować 20 minut a następnie zmniejszyć grzanie i uparzyć białą kiełbasę [jeśli wybieramy zwykłą-krok pominąć]. Kiełbasę wyjąć, dodać usmażoną cebulę, czosnek, boczek, grzybki i wodę po ich gotowaniu i gotować całość 20 minut. Sprawdzić smak, doprawić ostatecznie i dodać zakwas i pęczak. Pogotować chwilę i podawać z jajkami na twardo, chrzanem i uparzoną kiełbasą.