Składniki :

  • opakowanie makaronu nitki – ”gniazdka”
  • pieczarki
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • wędzony boczek
  • zielony groszek konserwowy
  • żółty tarty ser
  • śmietana
  • sól, pieprz, tymianek, oregano
  • masło
  • czerwona papryka

Wykonanie :

Makaron ugotować tak, by gniazdka się nie rozpadły, odcedzić.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekać razem z papryką.
Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na odrobinie masła.
Dodać cebulę, czosnek i pieczarki i razem smażyć.
Przyprawić do smaku.
Dodać groszek, śmietanę i całość razem chwilę dusić.
Gniazdka układać w naczyniu żaroodpornym, na każdym porcję farszu, na to tarty ser i zioła.
Zapiekać w piekarniku w 180*C aż ser się całkowicie stopi.