Składniki :
- opakowanie makaronu nitki – ”gniazdka”
- pieczarki
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- wędzony boczek
- zielony groszek konserwowy
- żółty tarty ser
- śmietana
- sól, pieprz, tymianek, oregano
- masło
- czerwona papryka
Wykonanie :
Makaron ugotować tak, by gniazdka się nie rozpadły, odcedzić.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekać razem z papryką.
Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na odrobinie masła.
Dodać cebulę, czosnek i pieczarki i razem smażyć.
Przyprawić do smaku.
Dodać groszek, śmietanę i całość razem chwilę dusić.
Gniazdka układać w naczyniu żaroodpornym, na każdym porcję farszu, na to tarty ser i zioła.
Zapiekać w piekarniku w 180*C aż ser się całkowicie stopi.