Składniki :
- – 700 g wołowiny (zrazówka)
- – duża biała cebula
- – 300 g pomidorów
- – 200 g pieczarek
- – 100 g słoniny
- – łyżka masła
- – łyżka mąki
- – szklanka czerwonego wytrawnego wina
- – szklanka bulionu
- – płaska łyżeczka tymianku
- – posiekana natka pietruszki
- – sól i pieprz
Wykonanie :
Pokrojoną w kostkę słoninę lekko stopić w rondelku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i masło, lekko zrumienić, chwilę dusić . Mięso pokroić w kostkę, lekko oprószyć mąką, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i stale mieszając, chwilę smażyć na ostrym ogniu, posypać solą i pieprzem . Przełożyć do rondla z cebulą i słoniną, zalać winem i bulionem, posypać tymiankiem . Dusić na małym ogniu blisko godzinę . Dodać obrane ze skóry pokrojone w ćwiartki pomidory i pokrojone w plasterki pieczarki, (pieczarki wcześniej usmażyć na oliwie na bardzo ostrym ogniu by nie puściły wody) dusić razem około 15 minut . Przed podaniem posypać natką pietruszki . Podawać z ryżem .