Składniki :

  • – 700 g wołowiny (zrazówka)
  • – duża biała cebula
  • – 300 g pomidorów
  • – 200 g pieczarek
  • – 100 g słoniny
  • – łyżka masła
  • – łyżka mąki
  • – szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • – szklanka bulionu
  • – płaska łyżeczka tymianku
  • – posiekana natka pietruszki
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Pokrojoną w kostkę słoninę lekko stopić w rondelku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i masło, lekko zrumienić, chwilę dusić . Mięso pokroić w kostkę, lekko oprószyć mąką, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i stale mieszając, chwilę smażyć na ostrym ogniu, posypać solą i pieprzem . Przełożyć do rondla z cebulą i słoniną, zalać winem i bulionem, posypać tymiankiem . Dusić na małym ogniu blisko godzinę . Dodać obrane ze skóry pokrojone w ćwiartki pomidory i pokrojone w plasterki pieczarki, (pieczarki wcześniej usmażyć na oliwie na bardzo ostrym ogniu by nie puściły wody) dusić razem około 15 minut . Przed podaniem posypać natką pietruszki . Podawać z ryżem .