Składniki :

Warzywa do upieczenia :

  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 4 cebule
  • 1 duży por
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały brokuł
  • 1 mały kalafior
  • puszka groszku konserwowego

Przyprawy do warzyw do pieczenia :

  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • curry
  • przyprawa do bruschetty
  • mieszanka włoska
  • pomidory z solą morską

Pozostałe składniki zupy :

  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • chudy rosół jako baza smakowa do kremu (ilość wedle planowanej gęstości kremu)
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan do podania (opcjonalnie)
  • dodatki np upieczona pierś indyka itp

Wykonanie :

Warzywa przyprawić zestawem przypraw i dokładnie wymieszać, nie dodawać tłuszczu ! Włożyć do rękawa do pieczenia i piec aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie. Ostudzić i zblendować na gładki krem z dodatkiem rosołu by rozrzedzić zupę. Podgrzać całość, dodać koperek, podlać rosołem jeśli zupa nadal jest zbyt gęsta, doprawić do smaku i gotować 10 minut. Sprawdzić smak i jeśli zupa jest odpowiednio przyprawiona podawać gorącą z dodatkami np parmezanem i indykiem lub serwować samodzielny krem.