Składniki :
Warzywa do upieczenia :
- 3 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 4 cebule
- 1 duży por
- 10 ząbków czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 mała cukinia
- 1 mały brokuł
- 1 mały kalafior
- puszka groszku konserwowego
Przyprawy do warzyw do pieczenia :
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- curry
- przyprawa do bruschetty
- mieszanka włoska
- pomidory z solą morską
Pozostałe składniki zupy :
- 2 łyżki posiekanego koperku
- chudy rosół jako baza smakowa do kremu (ilość wedle planowanej gęstości kremu)
- sól, pieprz
- tarty parmezan do podania (opcjonalnie)
- dodatki np upieczona pierś indyka itp
Wykonanie :
Warzywa przyprawić zestawem przypraw i dokładnie wymieszać, nie dodawać tłuszczu ! Włożyć do rękawa do pieczenia i piec aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie. Ostudzić i zblendować na gładki krem z dodatkiem rosołu by rozrzedzić zupę. Podgrzać całość, dodać koperek, podlać rosołem jeśli zupa nadal jest zbyt gęsta, doprawić do smaku i gotować 10 minut. Sprawdzić smak i jeśli zupa jest odpowiednio przyprawiona podawać gorącą z dodatkami np parmezanem i indykiem lub serwować samodzielny krem.
