Składniki :
- świeże borowiki (nie mniej niż 4 szklanki) – mogą też być mrożone
- małe opakowanie serka mascarpone
- 4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- makaron pappardelle
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- ser parmezan – grana padano
Wykonanie :
Grzyby pokroić dowolnie a następnie na oliwie z masłem podsmażyć na lekko rumiano (uważać, by nie przypalić bo będą gorzkie), dodać przeciśnięty czosnek, lekko podsmażyć a następnie lekko podlać wodą i dusić aż grzyby zmiękną a następnie dodać mascarpone, przyprawy i posiekaną natkę. Gdy sos będzie gotowy dodać ugotowany makaron, całość wymieszać, rozdzielić na porcje i podawać posypane tartym parmezanem – grana padano.
Doskonale sprawdzą się w tym przepisie kurki zamiast borowików.