Składniki :

  • świeże borowiki (nie mniej niż 4 szklanki) – mogą też być mrożone
  • małe opakowanie serka mascarpone
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • makaron pappardelle
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • ser parmezan – grana padano

Wykonanie :

Grzyby pokroić dowolnie a następnie na oliwie z masłem podsmażyć na lekko rumiano (uważać, by nie przypalić bo będą gorzkie), dodać przeciśnięty czosnek, lekko podsmażyć a następnie lekko podlać wodą i dusić aż grzyby zmiękną a następnie dodać mascarpone, przyprawy i posiekaną natkę. Gdy sos będzie gotowy dodać ugotowany makaron, całość wymieszać, rozdzielić na porcje i podawać posypane tartym parmezanem – grana padano.

Doskonale sprawdzą się w tym przepisie kurki zamiast borowików.