Składniki :

  • 3l bulionu drobiowego np rosołu lub bulionu warzywnego
  • 6 dużych czerwonych papryk
  • 2 główki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 czerwona papryczka chili
  • ostra oliwa
  • łyżka masła
  • 0,3 kg mielonej wołowiny
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Bulion zagotować z dodatkiem połowy przeciśniętego czosnku. Papryki posiekać razem z cebulami, papryczką chili i resztą czosnku i usmażyć na maśle z ostrą oliwą a następnie zmiksować na gładki krem. Dodać do bulionu i gotować na małym ogniu. Mięso przyprawić zestawem wszystkich przypraw i usmażyć na ostrej oliwie i dodać do gotującej się zupy. Zupę gotować 10 minut a następnie sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać posiekaną natkę i podawać.