Składniki :
- 3l bulionu drobiowego np rosołu lub bulionu warzywnego
- 6 dużych czerwonych papryk
- 2 główki czosnku
- 2 małe cebule
- 3 duże ziemniaki
- 1 czerwona papryczka chili
- ostra oliwa
- łyżka masła
- 0,3 kg mielonej wołowiny
- sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka
- natka pietruszki
Wykonanie :
Bulion zagotować z dodatkiem połowy przeciśniętego czosnku. Papryki posiekać razem z cebulami, papryczką chili i resztą czosnku i usmażyć na maśle z ostrą oliwą a następnie zmiksować na gładki krem. Dodać do bulionu i gotować na małym ogniu. Mięso przyprawić zestawem wszystkich przypraw i usmażyć na ostrej oliwie i dodać do gotującej się zupy. Zupę gotować 10 minut a następnie sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać posiekaną natkę i podawać.