Składniki :

  • ugotowane w plasterkach ziemniaki [najwygodniej w takiej postaci ziemniaki gotuje się w dużej i głębokiej patelni ! ziemniaki ugotują się szybciej niż w garnku]
  • sól,pieprz,2 kostki rosołowe
  • spory kawałek swojskiej kiełbasy 
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1 duża biała cebula
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka groszku
  • spory kawałek żółtego sera

Wykonanie :
Ziemniaki pokroić na grube plasterki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 2 kostek rosołowych. Ziemniaki odcedzić i odstawić na bok. Kiełbasę pokroić w drobniutką kosteczkę i mocno usmażyć. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek i razem chwilę smażyć by czosnek się zeszklił. Zdjąć z patelni pozostawiając wytopiony tłuszcz. Cebulę posiekać w piórka i usmażyć na tłuszczu po smażeniu kiełbasy. Fasolę i groszek odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Ser utrzeć na wiórki. 
Składniki układać warstwami w naczyniu żaroodpornym : ziemniaki – kiełbasa z czosnkiem – cebula – fasola – groszek – ser. 
Czynność powtarzać aż do wyczerpania się składników i zakańczając układanie serem.
Zapiekankę piec 20-30 minut w 180*C a pod koniec zapiekania wstawić pod grill na ostatnie 5 minut by cer mocno się zapiekł i powstała chrupiąca pierzynka.