Składniki :
- 1 biała cebula
- seler naciowy
- masło
- oliwa
- zielona fasolka
- groszek zielony
- ryż [najlepiej taki do risotto]
- wino białe wytrawne lub półwytrawne
- bulion warzywny [najlepiej swój gotowany]
- pieczarki
- cukinia
- kurczak [np z rosołu lub po prostu pierś z kurczaka ugotowana w przyprawach czy też udka]
- natka pietruszki, koperek, rozmaryn
- żółty ser
- sól, pieprz
Wykonanie :
Cebulę posiekać i usmażyć razem z posiekaną w plasterki cukinią, selerem i pieczarkami na maśle z oliwą.
Całość podlać winem, dodać ryż, przyprawy, posiekane zioła, rozdrobnione mięso drobiowe, groszek i fasolkę i dusić na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając bulionem i winem.
Całość dusić i podlewać tak długo aż ryż będzie całkiem miękki.
Na koniec posypać tartym serem i dokładnie wymieszać.