Składniki :

  • 1 biała cebula
  • seler naciowy
  • masło
  • oliwa
  • zielona fasolka
  • groszek zielony
  • ryż [najlepiej taki do risotto]
  • wino białe wytrawne lub półwytrawne
  • bulion warzywny [najlepiej swój gotowany]
  • pieczarki
  • cukinia
  • kurczak [np z rosołu lub po prostu pierś z kurczaka ugotowana w przyprawach czy też udka]
  • natka pietruszki, koperek, rozmaryn
  • żółty ser
  • sól, pieprz

Wykonanie :
Cebulę posiekać i usmażyć razem z posiekaną w plasterki cukinią, selerem i pieczarkami na maśle z oliwą.
Całość podlać winem, dodać ryż, przyprawy, posiekane zioła, rozdrobnione mięso drobiowe, groszek i fasolkę i dusić na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając bulionem i winem.
Całość dusić i podlewać tak długo aż ryż będzie całkiem miękki.
Na koniec posypać tartym serem i dokładnie wymieszać.