Składniki :

  • – 1 kg ziemniaków
  • – 3 ogórki
  • – 2 pomidory
  • – 2 cebule
  • – 150 ml jogurtu naturalnego
  • – 5 dag majonezu
  • – 1 łyżka musztardy
  • – 1 łyżka octu winnego
  • – pęczek natki pietruszki
  • – słodka czerwona papryka w proszku
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy i studzimy . Następnie obieramy i kroimy w talarki . Cebulę kroimy w piórka, pomidory w cząstki . W salaterce układamy warstwę ziemniaków, skrapiamy octem, przyprawiamy . Kładziemy ogórki w plasterkach, następnie cebulę i znów warstwę ziemniaków, ogórki i cebulę aż do wykorzystania składników . Każdą warstwę przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną octu . Przygotowujemy sos – do jogurtu dodajemy musztardę, majonez, sól, pieprz, paprykę i mieszamy . Polewamy sosem sałatkę i mieszamy . Grubo obsypujemy po wierzchu natką pietruszki .