Składniki :
- – 1 kg ziemniaków
- – 3 ogórki
- – 2 pomidory
- – 2 cebule
- – 150 ml jogurtu naturalnego
- – 5 dag majonezu
- – 1 łyżka musztardy
- – 1 łyżka octu winnego
- – pęczek natki pietruszki
- – słodka czerwona papryka w proszku
- – sól i pieprz
Wykonanie :
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy i studzimy . Następnie obieramy i kroimy w talarki . Cebulę kroimy w piórka, pomidory w cząstki . W salaterce układamy warstwę ziemniaków, skrapiamy octem, przyprawiamy . Kładziemy ogórki w plasterkach, następnie cebulę i znów warstwę ziemniaków, ogórki i cebulę aż do wykorzystania składników . Każdą warstwę przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną octu . Przygotowujemy sos – do jogurtu dodajemy musztardę, majonez, sól, pieprz, paprykę i mieszamy . Polewamy sosem sałatkę i mieszamy . Grubo obsypujemy po wierzchu natką pietruszki .