Składniki :
- – 1 mały melon
- – 2 banany
- – 1 pomarańcza
- – krewetki z puszki lub mrożone (ilość wedle uznania – ja lubię dużo)
- – sałata masłowa
- – łyżka soku cytrynowego
- Sos :
- – 1 banan
- – 1/2 szklanki majonezu light
- – łyżka soku cytrynowego
- – łyżeczka ostrej papryki
- – 1/2 łyżeczki skorki otartej z cytryny
- – sól
Wykonanie :
Składniki sosu dokładnie ze sobą zmiksować, przelać do miseczki i wstawić do lodówki. Banany i pomarańcze pozbawić pestek i pokroić i kostkę, skropić sokiem cytrynowym. Wydrążyć miąższ z melona, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Dodać do osączonych krewetek, bananów i pomarańczy (te mrożone należy obgotować w osolonej wodzie a te z puszki dokładnie przepłukać). Polać mocno schłodzonym sosem, wymieszać i układać porcje na liściach sałaty.