Składniki :

  • – 1 kg ziemniaków
  • – 20 dag kiełbasy czosnkowej
  • – 10 dag owczego sera
  • – 1 czerwona papryka
  • – 1 pęczek szczypiorku
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 150 ml jogurtu naturalnego
  • – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • – 10 czarnych oliwek
  • – 5 zielonych oliwek
  • – sól, pieprz
  • – świeża bazylia

Wykonanie :

Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach przez 20 minut . Oczyścić paprykę i pokroić w kawałki, kielbasę w plasterki . Czosnek przecisnąć przez praskę, ser pokroić w kosteczkę . Oliwki czarne – 5 sztuk – i zielone – 2 sztuki – pokroić w plasterki . Resztę oliwek zmiksować z serem i czosnkiem . Dodać jogurt i oliwę, wszystko wymieszać . Doprawić powstały sos . Ziemniaki przelać zimną wodą, obrać . Pokroić w plasterki, przestudzić . Połączyć ziemniaki z posiekanym wcześniej szczypiorkiem, papryką i kiełbasą . Polać sosem, posypać pozostałymi plasterkami oliwek i udekorować bazylią .